Son zamanlarda herkes kurumsal inovasyon peşinde olsa da, bunun nasıl yapılacağı konusunda ise kafalar karışık.
Pek çok şirket, ufak değişikliklerle büyük dönüşümler elde edeceğini düşünerek inovasyon yaptığını sanıyor. Ancak işin aslı pek de öyle değil. Bir şirkete inovasyon getirmek ve onu gerçekten değiştirebilmek için her şeyden önce cesur olmak ve risk alabilmek gerekiyor. Bunu sağlamak, söylemekten daha kolay. Chris Heivly’nin sıraladığı 7 ipucu ise bu konuda iyi bir başlangıç olabilir:
Keşfetmenin gücüne inanın
Yeryüzündeki tüm gelişmeler ufak bir merak kıvılcımı ile başladı. En basitinden, bugün cep telefonlarıyla konuşabiliyorsak, bunu uzayda neler olup bittiğini merak eden bilim insanlarına borçluyuz. Bu yüzden inovasyon yapmak ve şirketinizi daha iyi bir yer haline getirmek istiyorsanız, tüm ekibinizi meraklı olmaya teşvik etmelisiniz. Birbirinize sorular sorun, beyin fırtınaları yapın. Keşfetmenin gücüne inanın!
Korkusuz olun
Şirketler ile başarılı inovasyonlar arasında duran kocaman bir engel var. Korku ismindeki bu engel, inovasyon yapmak isteyen firmaların elini kolunu bağlıyor; onlara hareket alanı bırakmıyor. Şirketinize inovasyon getirmek istiyorsanız korkularınızla baş etmeyi öğrenmeli, cesur kararlar alabilmelisiniz. Ekibinizi sürece dahil etmeyi ve onları desteklemeyi de unutmayın.
Yatırım aldığınızı varsayın
İnovasyon için para, para için de genellikle yatırımcı gerekir. Yatırımcıların ise önem verdiği bazı konular vardır. Sundukları paranın verimli kullanıldığını ve sürecin iyi yönetildiğini bilmek isterler. Bu iki kriter inovasyon programınızın başarısında büyük öneme sahiptir. Bu yüzden siz de bir yatırımcı gibi düşünmeli ve bu konulara önem vermelisiniz. Paranızı en verimli şekilde kullanın ve sürecin iyi yönetildiğine emin olun.
Diğer birimlerden ayrılın
Gerçek inovasyon, aynı zamanda var olan yapıyı (bu sizin şirketiniz oluyor) tamamen yıkmak demek. Bu yüzden inovasyon biriminizi diğer birimlerden ayırın. Aynı çatının altındayken kimse yapıyı gerçekten yıkmak istemeyecektir. Ekibinizle birlikte kendinize özel bir alan yaratın ve tüm inovasyon çalışmalarınızı burada sürdürün. Bu diğer birimlerin fikirlerinizi etkilemesinin de önüne geçecektir.
Yeni iş fikirlerine açık olun
Şirketinizde yenilik isterken, yeni iş fikirlerine açık olmamak pek de dürüstçe bir yaklaşım olmaz. Bugüne kadar hep aynı şekilde yapılan işleri, bambaşka şekillerde yapmanızı sağlayacak yeni iş fikirlerine açık olun. Aklındaki fikri sizinle paylaşmak isteyen ekip üyeleriniz bir an bile tereddüt etmesin. Fikirler paylaşılsın, yeniliklerin önü açılsın!
İşi, şirketin mevcut yapısını korumak olanlardan kaçının
Siz şirketi daha iyi bir hale getirmek için değiştirmek isteseniz de, hayatı boyunca şirketin var olan değerlerini korumak için çalışan insanlar konuya pek de sıcak bakmayacaktır. Şirketin değişimi esnasında hoşlarına gitmeyen bir sürü gelişme yaşanabilir. Maliyetler artabilir, şirket zarar edilebilir. Bu yüzden özellikle insan kaynakları ve muhasebe gibi, işi büyük oranda şirketin çıkarlarını düşünmek olan birimleri inovasyon sürecinizin dışında tutmaya özen gösterin.
İşin başına inovasyonda tecrübeli birini getirin
Şirketlerde genellikle iyi yöneticilerin aynı zamanda iyi birer inovasyon lideri olacağı düşünülür. Ancak köklü bir değişim isteniyorsa işe ekibin başındaki liderden başlamak gerekiyor. Ekibinize liderlik edecek kişi daha önce farklı girişimlerde rol almış, kaybetmekten korkmayan, risk almaktan çekinmeyen ve şirketle kuvvetli bağları bulunmayan birisi olmalı. Böylece inovasyon lideri gerektiğinde büyük riskler alabilir, zor kararlar verebilir. Firmayla kuvvetli bağları olmadığından çok daha rasyonel düşünebilir. Bu da tüm inovasyon sürecinize yansır.