Kurumiçi girişimcilik için “Uygulanabilir Minimum Ekosistem” kurmalısınız

“The Corporate Startup” kitabının yazarlarından Esther Gons bir kurumun nasıl kurumiçi girişimcilik ekosistemi yaratabileceğine dair ipuçları veriyor. İşte o makale;

Kitabımızda, bir inovasyon ekosisteminin ne olduğunu ve şirketinizde bir inovasyon ekosistemini nasıl kurabileceğinizi açıklıyoruz. Şirket genelinde yeniliği teşvik etmek, doğru yerlerde doğru yönetişim süreçleri takip etmek için bir ekosisteme ihtiyaç vardır. Herkesin nasıl inovasyon yapılacağını, inovasyonu nasıl yönetileceğini ve inovasyona stratejik olarak nasıl bakılacağını bilmesi gerekiyor. Bunun yolu da doğru zamanda doğru soruları sormaktan geçiyor.

Peki, başlamak için en iyi yol nedir? Elbette, Uygulanabilir Minimum Ekosistem (Minimum Viable Ecosystem – MVE) oluşturmak. İnovasyon için sürekli gelişen bir ekosistemi inşa etmeye başlayabileceğiniz ilk adım.

Kulağa kolay geliyor ama pratikte bir MVE’de neyin gerekli olduğunu görmek veya anlamak zordur. Herhangi bir ekip veya fikir edinmeden önce süreci, KPI’lar ve finansal adımlar için kriterler belirleyen şirketler gördüm. Diğer yanda tam yetenekli ekiplerle işe başlayan ancak yönetim kurulu üyelerinin doğru sorular soramadığı şirketlere şahit oldum. Her iki yolun da tek başına takip edilmesi zor, her ikisi de birbirine bağlı. O zaman nasıl ilerleyeceğiz?

Pek çok şirketle çalışmak ve daha fazlası ile konuşmak, bir MVE’nin gerçekten çalışması için gerekli on iki yapı taşını oluşturmamızı sağladı. Bu unsurları oluşturacağımız ekosistem için kuracağımız üç sütuna eşit olarak dağıtarak işe başlayacağız; Yenilik Uygulaması, Yenilik Yönetimi ve Yenilik Stratejisi. Daha sonra Uygula-Ölç-Öğren döngüsünü oluşturmak ve etkileşime başlamak için yeterli kaynağı toplayarak MVE’nin ilk sürümünü oluşturmak için hazır olacağız.

Eğer MVE geliştirmeye, yalın girişimcilik sürecini yönetmeye yetecek kapasiteye sahip iç ekiplerle başlamak istiyorsanız, deneyimli danışmanlardan yardım alarak işe başlayabilirsiniz. Bununla birlikte, ekibinizin “Uygula-Ölç-Öğren döngüsünü” test etmeye başlamak için bir plan taslağına ve bazı temel ölçülere göre çalıştığından emin olun. Bu şekilde, bir inovasyon modeli ve kuruluşunuz için uygun bir çerçeve oluşturabilirsiniz. Metrikleri geliştirmeye başlayabilir ve ekosisteminizi üzerine inşa edebilirsiniz.

Her bir döngüden sonra (Uygula-Ölç-Öğren), daha büyük resme baktığınızdan ve bu noktada en çok neye dikkat etmeniz gerektiğini değerlendirdiğinizden emin olmalısınız. Çalışan ekip yoksa, işin muhasebesini yapamazsınız. Gerçekten kimse çalışmıyorsa, sürecinizi test edemezsiniz. Şirket ve stratejisi için neyin gerekli olduğu konusunda bir anlayış yoksa, yönetim kurulu da bir inovasyon tezi geliştiremez. Sadece birbiriyle etkileşimde bulunan öğeler varsa işe başlayabilirsiniz. Tüm çarkların dönerek size daha iyi sonuçlar vermesini sağlayın.

Daha fazlası için The Corporate Startup kitabını edinebilirsiniz.

E-Posta Bültenimize Kaydolun!

gelişmelerden ilk siz haberdar olun

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

İlgilenebileceğiniz başka yazılar

Makale

2024 Beklentilerim

“Platform kurucumuz İhsan Elgin, Startup Dergisi için 2024 yılına dair beklentilerini kaleme aldı. Elgin, yatırım

Makale

KGS Konferansı’nda Ne Öğrendik?

Kurumsal girişim sermayelerinin yapıları, yaratmış oldukları fırsatlar ve trendlerinin son 3 yıldaki değişimine değinen Platform

Düşünceleriniz bizim için önemli!

bizimle iletişime geçin
small_c_popup-dark

bizimle

Görüşlerinizi Paylaşın

small_c_popup-light

Talebiniz Bize Ulaştı

En kısa sürede sizinle iletişime geçeceğiz.