İnovasyon ekiplerinizdeki çalışanlarınızın bir ninja gibi yüksek atletik yeteneklerle donatılması şart değil, ancak ninjalar ile ortak özelliklere sahip olmalılar.
Japonya’dan çıkıp dünya savaşçılar tarihinde yerini alan ninjaların çalışanlarınızla ne tip bir benzerliği olabileceği aklınızda soru işaretlerine neden olabilir. Haklısınız; ama burada bahsedeceğimiz, Amerikan kültürünün dünya televizyonlarına yansımalarından, Amerikan Ninja isimli, atletik yetenekleri ve dayanıklılıklarıyla alkışları toplayan popüler kültür figürleri…
Peki inovasyon ekipleriniz neden bir Amerikan Ninja gibi olmalı? Pek çok ülkede yerel versiyonlarıyla karşılaştığımız bu televizyon programında türlü türlü ve garip engelleri birer birer aşan, kimi zaman başaramayıp kendini alttaki havuzda bulup elenen yarışmacılardan bahsediyoruz. PA Consulting Group’un iki inovasyon uzmanı Steve Dry ve Hsiu Mei Wong, bu yarışmacıların yarışmaya olan yaklaşımlarının inovasyon ekiplerinizin problemleri çözme konusundaki yaklaşımıyla olan benzerliğine dikkat çekiyor. İkilinin Chief Executive’de yayınladığı, “Why Your Internal Innovators Must Be ‘Ninja Warriors’” başlıklı makale, tüm detaylarıyla benzerlikleri listeliyor.
Steve Dry ve Hsiu Mei Wong, liderlerin “Organizasyonumda nasıl yenilik yapabilirim?” sorusuna iki tip yanıt verdiğini belirtiyor: Şirket kültürünü değiştirmek ve daha yaratıcı insanları işe almak. Bunun, yoldaki engelleri kaldırmak ve daha hızlı yarışçıları bulmak anlamına geldiğini ifade eden iki isim, NBC’de yayınlanan American Ninja Warrior programına atıfta bulunuyor. Bu programda yarışmacıların bir dizi zor engeli aşmak için mücadele verdiklerini belirten yazarlar, parkura başlayan savaşçıların, yani yarışmacıların belirli beceri ve yeteneklere sahip olmaları gerektiğine dikkat çekiyor.
Dry ve Mei Wong, inovasyon ve Amerikan Ninja arasındaki benzerlikleri ise şu şekilde özetliyor:
1. Engeller zorlukları tanımlar
Tüm şirketler inovasyonun önünde duran engellere sahiptir. Sürecin kolaylığı veya zorluğu büyük ölçüde bu engellerin kolaylığına veya zorluğuna bağlıdır. Her “Amerikan Ninja Savaşçısı”, parkurun başında engelleri görür ve bilir. Bununla birlikte önceden açıklanmayan, parkura göre değişen engeller de vardır.
Benzer şekilde her organizasyon yenilik yolunda engellerle karşılaşır. İnovasyonun zorluğu engellerin türlerine bağlıdır. Mevcut şirket kültürü ve politikaları bu engelleri zorlaştırabilir ve yenilik yapmanın yönünde bir engel oluşturabilir. Ancak her koşulda yenilik yapmak mümkündür.
2. Farklı engeller farklı yetenekler gerektirir
Yenilikçiler, geleneksel iş uzmanlığından farklı davranabilmelidir. Karşılarına çıkan engellere uygun becerilere ihtiyaç duyarlar. American Ninja Warrior programı ilk başladığından bu yana, atletik yetenekleri güçlü 25’e yakın Olimpiyat sporcusu katıldı. Ancak bu kişiler parkuru nadiren tamamlayabildi, tamamlayanlar ise sıralamada aşağılarda kaldı. Sadece iyi bir sporcu olmak, büyük bir ninja savaşçısı olduğunuz anlamına gelmez.
İş dünyasında ise bir konunun uzmanı veya fantastik bir iş adamı olmak iyi bir yenilikçi olacağınız anlamına gelmez. Her şirkette yenilik yolunda farklı engeller olacaktır. En iyi uzmanlara sahip olabilirsiniz, ancak gerekli yeteneklerle donatılmamış çalışanlarınız varsa yenilik sürdürülebilir olmaz. İç inovasyon için bazı kritik yeteneklere sahip olmak gerekir.
Örneğin açık bir zihne sahip olmak önemlidir. Böylece varsayımların ne zaman değişeceğini ve bu varsayımlarda değişiklik olduğunda ne zaman farklı bir bakışla ilerlenebileceğini bilmek gerekir. Aynı şekilde fikirlerinizi yaratıcı ve düşük maliyetli bir şekilde test etmenin yollarını bulabilmeli; başkalarıyla iyi bir iş birliği kurup sinerji yaratabilmelisiniz.
3. Doğru eğitime ihtiyacınız var
Engellerin üstesinden gelebilmek için engelleri ve güçlü yanlarınızı bilmelisiniz. American Ninja Warrior yarışmacılarında atletik olmak önemli ama yeterli değildir. En başarılı isimler arasında doğru eğitimi almış iki yazılım mühendisinin olması bunun bir kanıtı.
Benzer şekilde inovasyon odaklı çalışmalarınızda başarılı olmak ve yetkinliğinizi artırmak için müşterilerle birlikte çalışmalısınız. Bu, kuruluşunuzdaki en zor engelleri anlamak ve onlara erken hazırlık yapmak için yardımcı olacaktır. Burada, kendinize sormanız gereken bazı kritik sorular var.
Örneğin hangi projede ne tip yetkinliklerin önemli olduğu sorusu bunlardan biridir. Her proje farklı yetkinlikler talep eder. Fikirlerinizi paylaşmak ve başkalarına ilham vermek, müşteri uyumunu sağlamak için veri analizinden faydalanabilir, çeşitli metriklerle detaylı değerlendirmeler yapabilirsiniz. Başarıya giden yolda elinizdeki kaynakları bilmek de son derece değerli bir bilgidir. Böylece bütçe yönetimini daha kolay yürütebilirsiniz. Bu tip göstergeler ne tip eleştirilere karşı sabırlı davranmanız gerektiğini de gösterir. Aynı zamanda müşteri geribildirimlerinden hangi aşamada faydalanmanız gerektiğini de daha kolay tespit edebilirsiniz.
4. Doğru ekibi kurduğunuzdan emin olun
İnovasyon ekibinizdeki isimlerin hangi yetenekler konusunda eksik olduğunu bilmelisiniz. Böylece eksik noktaları yeni üyelerle doldurabilir, inovasyon projenizde daha hızlı ilerleme kaydedebilirsiniz.
American Ninja Warrior programı bireysel bir yarışma olarak başlamıştı. Ancak yapımcılar Team Ninja Warrior ismiyle yeni bir konsept de başlattı. Burada engelleri tek bir kişi yerine ekipler tamamlıyor ve her bir engel için birlikte çalışıyorlar. Bu yöntem, parkuru tamamlamak adına daha fazla güç ve yetkinliğe sahip olmak anlamına geliyor.
İş yaşamında da inovasyon için çalışan şirketler, çeşitli engellerin üstesinden gelmek için ekiplerle hareket eder. Bu ekiplerin rollere uygun bir şekilde atanması, iyi iletişim kurması ve uygun zamanlarda bayrağı bir sonrakine devredebilmeleri gerekir. Her bir aşamada engelleri aşarken bir ekip olarak hareket etmeli ve başkalarıyla etkileşim kurmalısınız.
İlgili yazının İngilizce orijinal tam metnine bu linkten ulaşabilirsiniz.