Büyük şirketler girişiminizi neden satın almak isterler?

Thomson Reuters’e göre, 2017 yılında dünya genelinde 50.000’den fazla birleşme ve satın alma anlaşması gerçekleşti. Son 11 yılda ise satın alma ve birleşmelerin sayısı 500.000’i aştı. Şirketler bir girişimi satın alırken nelere dikkat ederler? Bu sorunun cevabını gazeteci yazar Andre Bourque Enterprise için kaleme aldığı makalesinde irdeliyor.

Rekabetçi koşullar, teknolojik gelişmeler ve küreselleşme, iş dünyasını kaçınılmaz şekilde büyümeye odaklıyor. Bu durum beraberinde bir satın alma anlayışını getiriyor. Teknoloji dışı endüstriler bile daha rekabetçi kalabilmek için küçük şirketler satın almak için bir öngörü geliştiriyor.

Bu satın alma sürecinde büyük şirketler tam olarak ne arıyorlar? Eski Goldman Sachs yatırım bankacıları Courtney ve Carter Reum yazdıkları Shortcut Your Startup: Speed Up Success with Unconventional Advice from the Trenches isimli kitaplarında büyük şirketlerin altı noktaya odaklandıklarını belirtiyorlar.

1- Girişimcinin yetenekleri

Kesinlikle liderlik ve yetenek oldukça nadir ortaya çıkan özelliklerdir ve pek çok büyük şirket girişimleri girişimden çok onun kurucusu veya liderini ele geçirmek için satın alır. E-ticaret perakendecisi Jet.com, Amazon’un eski liderlerinden Marc Lore tarafından kurulmuştu. Amazon’un pazar egemenliği ile rekabet etmek için yarışan Walmart, Jet.com’u sadece teknolojisi için değil Marc’ın liderlik deneyimini de elde etmek için satın aldı.

2- Platform

Microsoft, LinkedIn’i 26 milyar dolara satın aldı. Amacı bir platforma sahip olmaktı.

3- Girişimin geliştirdiği teknoloji

PetSmart, 2017 yılında Chewy.com’u 3,35 milyar dolar bedelle satın aldı. Bu devasa evcil hayvan marketi, Chewy.com satın alması ile e-ticaret alanına adım atmayı başardı. Bu sayede tüketicilerin değişen alışveriş alışkanlıklarına uyum sağlayan Chewy, PetSmart’ı gezegendeki en hızlı büyüyen e-ticaret sitelerinden birisi haline getirebildi.

Benzer şekilde, yeni teknoloji ürünler ve hizmetler ile hızla büyüyen Amazon ve Microsoft’un bulut servisleri rekabet etmek için Dell 2016 yılında EMC’yi satın aldı. Bu satın almadan sonraki yıl boyunca Dell, 10.000 yeni iş müşterisi ile anlaşma imzalamıştı.

4- Marka değeri

Hostes Brands, 1905 yılında Kansas City’de bir kilisenin bodrum katında kurulan bir şirketti. Zamanla büyüyen şirket kökleri İkinci Dünya Savaşı öncesi döneme dayanan güçlü bir marka adına sahipti. Metropoulos / Apollo (daha sonra Gores Group), ARGE çalışmaları ve ürünleri ile oldukça iyi bir noktaya gelmeyi başarmıştı ancak pazarını büyütmek için olabilecek en hızlı şekilde bir markaya ihtiyacı vardı. Ancak bir marka oluşturmak zaman alır ve Hostes Brands bunu hazır olarak sunabilirdi.

5- Yeni bir pazara erişim

Nordstrom, Trunk Club’ı satın alarak, geleneksel satın alma alışkanlıklarına meydan okuyan genç tüketicileri müşterileri arasına katmayı başardı.

6- Dağıtım modeli

Dollar Shave Club henüz dört yaşında ve çıkışını 25 milyondan fazla izlemenmiş bir Youtube videosuna borçlu, odğrudan sadık müşterilerine ulaşan genç bir şirketti. Unilever, Gillette ile rekabet edebilmek için bu genç girişimi 1 milyar dolara satın aldı. Dollar Shave Club’ın doğrudan tüketiciye ulaşan dağıtım modeli sayesinde, Unilever’in 2015 ve 2016 yıllarda satışları yüzde 47’lik bir artış elde etti.

E-Posta Bültenimize Kaydolun!

gelişmelerden ilk siz haberdar olun

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

İlgilenebileceğiniz başka yazılar

Makale

2024 Beklentilerim

“Platform kurucumuz İhsan Elgin, Startup Dergisi için 2024 yılına dair beklentilerini kaleme aldı. Elgin, yatırım

Makale

KGS Konferansı’nda Ne Öğrendik?

Kurumsal girişim sermayelerinin yapıları, yaratmış oldukları fırsatlar ve trendlerinin son 3 yıldaki değişimine değinen Platform

Düşünceleriniz bizim için önemli!

bizimle iletişime geçin
small_c_popup-dark

bizimle

Görüşlerinizi Paylaşın

small_c_popup-light

Talebiniz Bize Ulaştı

En kısa sürede sizinle iletişime geçeceğiz.