Kurum içinde inovasyonun patronu kim olmalı?

İnovasyonu doğru şekilde yönetmek için, başına birini atamak şart. İnovasyonu yönetecek isimleri doğru belirlemek ise başarıya giden yoldaki en önemli unsur.

Başarılı bir inovasyon için çok iyi bir fikre sahip olmanın yeterli olmadığını biliyoruz. Bir inovasyonun başarılı bir şekilde uygulanabilmesi için her şeyden önce düzgün anlaşılması, doğru ellere teslim edilmesi ve çevik çalışma metotlarından biriyle uygulanması gerekir. Bu gereksinimler karşılandığında, inovasyonda başarıdan söz etmek mümkün. Ancak çoğu firma ne yazık ki bu gereksinimlerin yeteri kadar farkında değil. İş dünyası inovasyona liderlik edecek yöneticilere sahip olmayan firmalarla, inovasyon yapacağım derken işi çıkmaza sokan ve iş planladıkları gibi gitmediğinde şaşıranlarla dolu.

Peki siz şirketinizde inovasyon yapacak olsaydınız, işin başına kimi getirirdiniz? İnovasyondan kim sorumlu olmalı? Soren Kaplan, Inc.com için kaleme aldığı “Who Should Own Innovation in Your Company” başlıklı yazısında, inovasyonu kurum içinde kimin sahiplenmesi gerektiğini detaylandırıyor.

Araştırmalar net: Liderin önemi büyük

2018 Benchmarking Innovation Report araştırması, inovasyonla ilgilenenler için büyük önem taşıyor. Innovation Leader CEO’su Scott Kirsner ve ekibinin yaptığı araştırma, iyi inovasyon için iyi bir lidere gereksinim olduğunu gösteriyor.

Araştırmaya katılan inovasyon, strateji ve ar-ge bölümü yöneticilerinin yüzde 73’lük büyük bir bölümü, inovasyonu başarıya götürecek en önemli kriterin, ekibi destekleyen bir lider olduğunu düşünüyor. Yöneticilerin yüzde 55’i ise politikalardan, sürtüşmelerden ve kötü görev dağılımlarından şikayet ederek, inovasyonun önündeki temel engellerin bunlar olduğunu söylüyor. Burada dikkat çeken şey ise; her iki argümanın da ekibin başındaki lideri ilgilendiriyor oluşu. İnovasyon takımının lideri ekibini iyi yönetebilecek mi, yoksa ekipteki insanlar sürekli birbiriyle sürtüşüp duracak mı? Lider ekibini motive edip destekleyecek mi, yoksa bütün gün somurtup oturacak mı? Şirket değişime hazır mı? Ekip sağlam mı?

Şirketiniz değişime hazır mı?

Çoğu şirket küçük inovasyonları başarıyla gerçekleştirebilir, ancak konu değişim yaratacak büyük inovasyonlar olduğunda, işin içine pazar dinamiklerini de katarak, daha farklı bir açıdan bakmak gerekiyor. Yıkıcı inovasyon için çoğu firma başka kurumlardan profesyonel destek alıyor. Böylece kendi ekibini dönüşüm için fazladan zorlamamış oluyor, hem de dışarıdan gelen hizmeti daha kolay ölçümlüyor. Bunun gibi iş birliklerine açık olarak sorumluluklarınızı nasıl paylaşabileceğinizi düşünebilirsiniz.

Ekibiniz sağlam mı?

Her şirketin güçlü ve zayıf yönleri vardır. Bu konuda hem kendinize hem de şirketinize karşı dürüst olmanız gerekiyor. İnovasyon için neler yapabileceğiniz ve neler yapamayacağınız konusunda bilgi sahibi olmak size çok şey kazandırır. Ekibinizin kapasite ve yeteneklerindeki her bir eksiklik inovasyon sürecinizin başarısını kötü yönde etkiler. Bu yüzden firma içindeki eksiklerinizi gidermek için, çoğu firmanın da yaptığı gibi bu konuda hizmet veren firmalardan destek alarak sürecinizi hızlandırabilirsiniz. Dışarıdan bakan profesyonel bir göz, firmanızın eksiklerini çok daha iyi bir şekilde görerek, neler yapmanız gerektiği konusunda sizi bilgilendirir.

Köklü bir inovasyon için hazır mısınız?

İnovasyon önce kişide başlar. Bu yüzden köklü bir inovasyon için şirketinizde çalışan herkesin fikrine önem vermeniz gerekir. Bütün firmayı işin içine katmalı, ekip liderinden temizlik görevlisine kadar herkesin fikrini alarak, farklı perspektiflerden faydalanmalısınız. Örneğin çalışanlar, onlara özgü perspektifleriyle inovasyon sürecinize büyük katkı sağlayabilir. Problemlerin az masrafla nasıl çözülebileceği ve müşterilere nasıl daha iyi hizmet verilebileceği gibi konularda, yılların verdiği tecrübeleriyle olaylara çok farklı açıdan bakarlar.

Doğru inovasyon için tek bir yol haritası olmadığını, firmanızın yapısına ve gerçekleştirmek istediğiniz inovasyon türüne göre tüm kuralların baştan yazılacağının farkında olmalısınız.

E-Posta Bültenimize Kaydolun!

gelişmelerden ilk siz haberdar olun

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

İlgilenebileceğiniz başka yazılar

Makale

2024 Beklentilerim

“Platform kurucumuz İhsan Elgin, Startup Dergisi için 2024 yılına dair beklentilerini kaleme aldı. Elgin, yatırım

Makale

KGS Konferansı’nda Ne Öğrendik?

Kurumsal girişim sermayelerinin yapıları, yaratmış oldukları fırsatlar ve trendlerinin son 3 yıldaki değişimine değinen Platform

Düşünceleriniz bizim için önemli!

bizimle iletişime geçin
small_c_popup-dark

bizimle

Görüşlerinizi Paylaşın

small_c_popup-light

Talebiniz Bize Ulaştı

En kısa sürede sizinle iletişime geçeceğiz.