Kurumsal inovasyonu geliştirmede Tayvan örneği

Büyük şirketler ve girişimler, bir bulmacayı tamamlayan iki ana parçaya benziyor. İş dünyasının yarınını simgeleyen bu bulmacayı tamamlayabilmek için, şirketlerin sahip olduğu geniş kaynakları ve sektör tecrübesini girişimlerin çevikliği ve inovasyona yatkınlığıyla tamamlamak gerekiyor.

Kurumsal inovasyon programları da tam olarak bu noktada değer ortaya koyuyor: Büyük ölçekli şirketler ve çevik girişimler, daha hızlı inovasyon hedefiyle birlikte çalışabiliyor. Tayvan da bu konuda güçlü adımlar atan ülkeler arasında yer alıyor. Küresel bir inovasyon merkezi olma hedefiyle atılımlara başlayan ülkede, iş dünyasının bu iki farklı ekosistemindeki kilit oyuncuları bir araya getirmenin ne gibi sonuçlar vereceği araştırılıyor.

Tayvan’ın alanında en büyük organizasyonu olan Endüstriyel Teknoloji Araştırma Enstitüsü çatısı altında kurulan StarFab Hızlandırıcı programı, kurumsal inovasyon programları üzerindeki uzmanlığını 30 farklı şirketle yaptığı iş birliğinde faydaya dönüştürüyor. Program çerçevesinde kurumsal ölçekli şirketlerin yöneticilerinden pazara erişim fırsatları ve stratejik rehberlik elde eden StarFab girişimlerinin hayatta kalma oranları yüzde 95’e kadar yükseliyor. Öte yandan, program mezunlarının yüzde 47’si de fonlama oturumlarını başarıyla tamamlamış bulunuyor.

CIAT Programı

Tayvan Bulut Bilişimi ve Nesnelerin İnterneti Birliği ile ortak yürütülen CIAT Programı, ülkedeki en büyük kurumsal hızlandırıcı programı olarak biliniyor. Telekom sektöründen sistem entegratörlerine, üreticilerden araştırma enstitülerine kadar 18’i aşkın büyük şirket bu programa katılım gösteriyor.

STSP Corporate-Startup Programı

Ülkenin güneyindeki bin hektarlık alan üzerinde konumlanan Güney Tayvan Bilim Parkı (STSP), kendi bünyesindeki kuruluşlarda yeni iş olanakları yaratıp, büyümeyi destekleyerek küresel bir yüksek teknoloji ve endüstriyel yetenek merkezi olmayı hedefliyor. STSP Corporate-Startup Programı, yarıiletken sanayii, makine üretimi ve finans sektörlerinden yedi büyük şirketin katılımıyla sürüyor.

Advantech x StarFab IoT Programı

Nesnelerin İnterneti (IoT) odaklı olarak Advantech ile yakın temasta çalışan bu hızlandırıcı program, iş fırsatları oluşturmayı ve girişimlere tohum yatırımları sağlamayı amaçlıyor.

Tayvan Yapay Zeka x Robotik Hızlandırıcı Programı (TAIRA)

Yapay zeka ve robotik alanlarında çalışan girişimlerin hızlı büyümesini desteklemek için kurulan TAIRA (Taiwan AI x Robotics Accelerator), bu girişimlere ürün geliştirme ve potansiyel müşterilere ulaşma konularında kaynak sağlıyor.

StarFab bu iş birliklerinin yanı sıra, kendi çatısı altında çalışan girişimlerin 100’e yakın mentorun uzmanlık ve deneyimlerine internet üzerinden erişebilecekleri online bir uzman platformunu hayata geçiriyor. Tayvan ve denizaşırı ülkeler arasında kurulacak stratejik iş ortaklıklarında köprü görevi üstlenecek olan StarFab, dünyanın dört bir yanındaki girişimleri Tayvanlı büyük şirketlerle bir araya getirmeyi hedefliyor.

E-Posta Bültenimize Kaydolun!

gelişmelerden ilk siz haberdar olun

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

İlgilenebileceğiniz başka yazılar

Makale

2024 Beklentilerim

“Platform kurucumuz İhsan Elgin, Startup Dergisi için 2024 yılına dair beklentilerini kaleme aldı. Elgin, yatırım

Makale

KGS Konferansı’nda Ne Öğrendik?

Kurumsal girişim sermayelerinin yapıları, yaratmış oldukları fırsatlar ve trendlerinin son 3 yıldaki değişimine değinen Platform

Düşünceleriniz bizim için önemli!

bizimle iletişime geçin
small_c_popup-dark

bizimle

Görüşlerinizi Paylaşın

small_c_popup-light

Talebiniz Bize Ulaştı

En kısa sürede sizinle iletişime geçeceğiz.