Kurumsal inovasyon programları başarıya nasıl bakmalı?

Şirketler kurumsal inovasyonun gücünü kullanarak, müşterilerine daha iyi hizmet vermek ve yenilenmek istiyor. Bunun için de inovasyon süreçlerini başarıyla yönetmeleri gerekiyor. Peki inovasyonda başarı nasıl ölçülür? Jeremiah Owyang’ın Corporate Innovation için kaleme aldığı “How Corporate Innovation Programs are Measuring Success” isimli makalesi, inovasyon başarısını doğru ölçümlemek isteyen firmalara bu konuda ışık tutuyor.

Ekibinizle birlikte inovasyon için çalışıyor, elinizdeki verilere göre de gidişatı kontrol ediyorsunuz. Bu durumda yüksek ihtimalle ya ROI ya da KPI metriklerine bakacaksınız. İnovasyonunuzun başarısını bu metriklere göre ölçümleyecek, çıkan sonuçlara göre yolunuza devam edeceksiniz. Ancak burada dikkat etmeniz gereken bir durum var; başarıyı yanlış yerlerde arıyor olabilirsiniz. İnovasyon sürecinizin başarısını ölçümlemek için doğru yere baktığınızdan emin olmanız gerekiyor.

Başarı ölçümlenirken nasıl bir yol izlenmeli?

Sürecin başarısını ROI metrikleri üzerinden değerlendirmeniz, inovasyonun KPI ölçümlemelerine oranla pek de doğru sonuçlar vermeyecektir. Çünkü böyle bir durumda farkında bile olmadan, kendinizi Facebook ya da Google gibi dev şirketlerle aynı kulvarda yarışmaya zorlamış olursunuz. Oysa her şirketin inovasyonu kendine özgüdür, inovasyon başarı ölçümlemeleri de kendine özgü olmalıdır. Bu yüzden bunu yapmak yerine, kendi inovasyon süreciniz için kendi özel ölçümleme metotlarınızı geliştirmelisiniz. Şirketler, inovasyon süreçleri boyunca, başarılarını ölçümlemek için birbirlerinden çok farklı yollar izliyor. Sizin de kendinize özgü bir yolunuz olmalı.

Ölçümlemenin tek bir yolu yok

Her şirket inovasyon başarısını kendine özgü şekillerde ölçümlese de, süreçlerin başarılı olduğunu gösteren KPI’lar çoğunlukla büyük benzerlik taşıyor. Başarılı inovasyon liderleri ROI metrikleri yerine inovasyon KPI’leri üzerine yoğunlaşırken, gerçekçi senaryolar her zaman yöneticilerin desteğini topluyor. İnovasyon liderleriyle yapılan bir ankete göre, inovasyonun başarılı olduğunu gösteren metriklerin başında, yeni ürün ve hizmetlerin satışları artırması ve müşteri memnuniyetinin artırılması geliyor. Olgun firmalar ise pek de böyle düşünmüyor, onlara göre gelişime hız vererek yeni fikirlerin artışını sağlamak daha önemli. İnovasyonuzun başarısını neye göre ölçümleyeceğinize karar vermeniz ve işinize yarayacak bir ölçümleme modeliyle çalışmanız gerekiyor.

İnovasyon müşterilerinizi etkileyecek

İnovasyonunuzun başarısını ortaya koyacak etkenlerin en büyüğü şüphesiz müşterileriniz. İnovasyon süreciniz müşterilerinize dört farklı şekilde etki edecek. Bu etkiler sırasıyla ürün inovasyonu, iş modeli inovasyonu, operasyonel inovasyon ve kullanıcı deneyimi inovasyonu olarak sıralanıyor. Büyük firmalar inovasyon programlarını yaratırken, daha en baştan bu dört maddeyi göz önünde bulunduruyor, her bir süreç için ayrı birimler kuruyor. Böylece her birim farklı alanlar üzerinde çalışabiliyor, bu da inovasyonun başarısını artırıyor.

Siz de kendi inovasyon süreciniz boyunca bu metodu kullanabilir, başarıyı çok daha kolay şekilde ölçümleyebilirsiniz. Bu şekilde çalıştığınızda, çok iyi olduğunu düşündüğünüz yeni ürününüzün kullanıcılarınızla yeteri kadar iyi etkileşim kuramadığını kolayca tespit edebilir, ürününüze bu yönde iyileştirmeler yaparak inovasyon sürecinizin kaderini değiştirebilirsiniz. Çünkü ürün inovasyonu ile kullanıcı deneyimi inovasyonunu birbirinden ayırarak, her birini tek tek kontrol ediyor olacaksınız. Sonuç olarak başarı ve başarısızlıkları ölçümlemeniz de çok daha kolay olacak.

E-Posta Bültenimize Kaydolun!

gelişmelerden ilk siz haberdar olun

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

İlgilenebileceğiniz başka yazılar

Makale

2024 Beklentilerim

“Platform kurucumuz İhsan Elgin, Startup Dergisi için 2024 yılına dair beklentilerini kaleme aldı. Elgin, yatırım

Makale

KGS Konferansı’nda Ne Öğrendik?

Kurumsal girişim sermayelerinin yapıları, yaratmış oldukları fırsatlar ve trendlerinin son 3 yıldaki değişimine değinen Platform

Düşünceleriniz bizim için önemli!

bizimle iletişime geçin
small_c_popup-dark

bizimle

Görüşlerinizi Paylaşın

small_c_popup-light

Talebiniz Bize Ulaştı

En kısa sürede sizinle iletişime geçeceğiz.