Kurumsal girişim kültürü oluşturmak

Girişimci, gerçek bir sorunu uygun bir çözüm sunarak makul biçimde çözmeye çalışan kişidir. İç girişimci ise aynı şeyi mevcut bir kuruluş işinde yapan kişidir. İç girişimcilerin kurumsal girişimcilik kültürü oluşturmaya çalışırken karşılaştıkları bazı farklı zorluklar vardır. Jan Kennedy, afce.co‘da yazdığı makalesinde şirketlerin bu konuda karşılaştığı zorlukları ve bunları çözmek için gerekli olan beş tavsiyeyi paylaşıyor.

Kurumsal girişimciliğin karşılaştığı zorluklar

Harvard Business Review’e göre, kuruluşların temel ögesi olmasına ve projeleri finanse etmesine rağmen birçok kuruluşun karşılaştığı en büyük zorluk genellikle kurumsal kültürün kendisidir. Bu, işletmenin büyümesini ve girişimcilerin gelişimini desteklemek için kurumsal girişimcilik kültürünü oluşturmanın ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.

Yeni kurumsal girişimlere ilk zamanlarında belirsizlik hakim olduğundan işbirlikçi ve uyarlanabilir kurumsal bir bağlama ihtiyaç duyarlar. Ancak bu kurumsal girişimler genellikle mevcut kurumsal kültürler ile sorunsuz bir birliktelik gösteremezler. Örneğin yeni bir işletme kurulduğunda, işletmenin varlığını kanıtlayacak verileri elde etmek pazarının çok az olmasından dolayı oldukça zordur. Bu durum beraberinde büyük belirsizlikleri, risk almayı ve finansal konularda keskin tahminleri getiriyor.

Girişimcilik ve kurumsallık arasındaki ilişki

Birçok CEO, COO ve karar mercilerine büyük şirketlerin girişimciliği uygulama konusundaki tecrübeleri sorulduğunda, görevleri ve amaçları arasında aşk-nefret ilişkisi olduğu görülüyor. İleri düşünceli liderlerin hepsinin büyümek için daha inovatif ve girişimciliği güçlendirmek için daha cesur olmaya çalıştıkları inkar edilemez.

Karar verme aşamasının uzun ve karışık olması

Birçok büyük şirket hala katı bir hiyerarşi ile yönetiliyor. Departmanlar arasındaki iletişim verimsiz bir şekilde gerçekleşiyor. Artan bürokrasi ise kuruluşun değişim hızını oldukça yavaşlatıyor. Bu şekilde şirketler alınan genel bir karardan ziyade kişilerin ilgilerine göre karar vermek zorunda kalıyorlar.

Bütçe, zaman, kapasite ve yetenek eksikliği

Sahip olunan en değerli sermaye, yetenek ve liderlik sermayesidir. Birçok şirket, çalışanlarının girişimsel faaliyetlere girmesinden kaçınıyor ve bunu zaman kaybı ve kaynakları boşa harcamak olarak görüyor. Şirketlerin çalışanlarının da onlara katılarak katkı sağlayabileceğini ve gelişebileceğini anlaması gerekiyor. Bu, iç büyümenin güçlenmesini, yetenek gelişimini ve en önemlisi kurumsal kültüre girişimci kurumsal kültürün entegre olmasını sağlar.

Risk faktörü

Yeni bir şey denenmeye başlandığında buna şüpheyle yaklaşılması oldukça doğaldır. Şirketler birçok konuda olduğu gibi bu konuda da kaygıya sahip olabiliyorlar. Ayrıca, itibarlarını korumak zorunda oldukları için daha az risk alıyorlar. Ancak stratejik planlamalar ve uygulamalar ile bu zorlukların üstesinden gelinebilir.

Zorlukları aşmak için kurumsal girişimciliği uygulamak

İnovasyon düşüncesi, kurumsal girişimciliğin en temel taşını oluşturur. Bu aynı zamanda; iş kavramını yeniden tanımlama, organizasyonu yenileme, yeni iş girişimleri ve organizasyon yelpazesinde inovasyonun tanıtılması manasına da gelebilir. Bunların bir süreç olduğu unutulmamalıdır. İşte kurumsal girişimcilik kültürünün oluşturulması için beş tavsiye:

1. Vizyonu geliştirmek

Açık bir görüşe ve neyi başarmak istediğinize dair bir amaca sahip olmalısınız. Öncelikle sizinle aynı vizyona ve kurumsal girişimcilik açısından aynı perspektife sahip kişileri tanımalı ve bu insanlarla aynı iş bölümlerinde vakit geçirmeye çalışmalısınız.

2. İnovasyonu teşvik etmek

Ekibinize ve girişimci yeteneklerine güvenmelisiniz. Çalışanlar, işe alım sürecinde zaten kalitelerini kanıtlayan belirli süzgeçlerden geçiyorlar. İnsan kaynakları da liderlik sermayenizi geliştirmek ve büyütmek için yeni ve inovatif yaklaşımlarda önemli bir rol oynar. İnsan kaynakları ile yetenek yönetimi ve gelişimi için yakın çalışmalısınız.

3. Kurumsal girişimcilik kültürü yaratmak

İşletme lideri olarak en temel görevlerinizden biri de girişimci düşüncenin teşvik edildiği bir ortam oluşturmaktır. Yaratıcılığı ve inovasyonu desteklemek, liderlerin başarısızlık riskini göze alarak çevresindekileri de benzer hesaplanmış riskleri almaya cesaretlendiren ve güven ortamını oluşturan bir etkendir.

4. İş girişimini ve ekibi ölçeklendirmek

Kurumsal girişimciliği uygulama aşamasında geri dönüş almak oldukça önemlidir. İş ortamındaki değişikliklere dayanarak amaçlarınız doğrultusunda değerlendirmeler yapmalısınız. Ekibiniz için fırsatlar sunmalı ve bireysel yöneticilerinizi birer kurumsal iş girişim hızlandırıcısına dönüştürmelisiniz.

5. Başarıyı büyütmek

Çabanızı, başarıyı da büyüterek artırmalısınız. Bu, iş biriminin girişiminin güçlenmesine yardımcı olacaktır. Ayrıca, liderlik sürekliliğiniz için bir basamak oluşturarak daha sonra aynı süreci tüm organizasyon yelpazesinde işletmeyi ölçeklendirecek diğer birimler için de uygulamanızı sağlayacaktır.

E-Posta Bültenimize Kaydolun!

gelişmelerden ilk siz haberdar olun

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

İlgilenebileceğiniz başka yazılar

Makale

2024 Beklentilerim

“Platform kurucumuz İhsan Elgin, Startup Dergisi için 2024 yılına dair beklentilerini kaleme aldı. Elgin, yatırım

Makale

KGS Konferansı’nda Ne Öğrendik?

Kurumsal girişim sermayelerinin yapıları, yaratmış oldukları fırsatlar ve trendlerinin son 3 yıldaki değişimine değinen Platform

Düşünceleriniz bizim için önemli!

bizimle iletişime geçin
small_c_popup-dark

bizimle

Görüşlerinizi Paylaşın

small_c_popup-light

Talebiniz Bize Ulaştı

En kısa sürede sizinle iletişime geçeceğiz.