İnovasyon merkezi açmak için 4 sebep

Küresel devlerin “kurumsal girişimcilik” ruhunu körükleme yarışı sürerken, ayrı bir ofiste inovasyon merkezi açan Coca-Cola, Home Depot veya Stanley Black & Decker’dan neler öğrenebiliriz?

Carie Davis, Hypepotamus’da kaleme aldığı “Hacking the Enterprise: Here’s Why Corporations Open (Useful) Innovation Centers” başlıklı makalesinde işletmeler için inovasyon merkezi açmaya yönelik “neden” sorusunun cevabını, önemli şirketlerin inovasyon merkezi yöneticileri ile yaptığı söyleşilerden yola çıkarak, vermeye çalışıyor.

İnovasyon doğru uygulandığında, şirketlerin büyüme hedeflerine giden yolda adeta bir kestirme rolü üstleniyor. Özellikle girişimcilik ekosisteminin akın ettiği bölgelerde açılan inovasyon ofisleri, yeni ürün veya çözümler geliştirmek ya da işi bir sonraki aşamaya taşıyacak fikirleri üretmek için özerk bir bölge meydana getiriyor. Ne var ki mevcut ihtiyacı iyi analiz etmeden, şirketin sahip olduğu vizyona ve yüklendiği misyona destek sağlamayacak bir inovasyon merkezi açmak çoğu zaman gereksiz kaynak tüketiminden öte gidemiyor.

Neden bir inovasyon merkezi açmak isteyebilirsiniz?

Keşif – Ticari ortaklıklar mı arıyorsunuz? Eğer öyleyse girişimleri tanımlayıp şirketinize davet etmek için rutin bir süreç belirlediniz mi? Yatırım fırsatları mı arıyorsunuz? Buna cevabınız evetse bir fon ayırdınız mı ve yatırım teziniz nedir? Ya da yalnızca etrafınızda neler var görmek mi istiyorsunuz? Bunların her biri farklı bir yaklaşım gerektiriyor, bu yüzden başlamak için çalışmalarınızı odaklamayı düşünün.

Yıkıcı İş Modelleri Geliştirmek – Bir ekibi temel iş modelinin dışında fikirler geliştirmesi için dışarı taşımak en riskli programlama yöntemidir. Şirketlerin genel merkezleri yakın veya yıkıcı iş modelleri oluşturmak için gereken beceriye, kaynağa ya da ilgiye her zaman sahip olmayabiliyor. İnovasyon merkezleri; fikirlerin başka bir yerde geliştirilip, bu tip genel merkezlerde nasıl kabul göreceğine dair süreci açıkça ortaya koymayı genellikle başaramıyor.  Fikirleri dışarıdan geliştirmeye devam mı edeceksiniz? Lider kadrosu bu fikirlerin uygulanıp uygulanmamasıyla gerçekten ilgileniyor mu?

2015’ten bu yana, Home Depot’un stratejisi gelişmekte olan teknolojilere ve artan inovasyona odaklanıyor. Tezlerini, “icat etmeye odaklanmak yerine yeni teknolojilerle başarılı olma yolları geliştirmek” şeklinde açıklayan Gregorio, “Bizim için her şey müşteri deneyimini nasıl geliştirebileceğimize odaklı.” diyor.

Merkezden çıkan tüm projeler, iş birimlerinde uygulanabilecek şekilde geliştirilen kanıtlanmış kavramlardan oluşuyor. Projeler, stratejik iş ekipleri konuya dahil olmadan başlamıyor. Bu ilişki ekiplere yön veriyor. Üzerinde çalışılan fikirler inovasyon merkezinden genel merkeze bir anda gönderilmiyor. Daha odaklı bir yaklaşım sağlamak için sürekli bir iş birliğiyle geliştiriliyorlar.

Yetenek – Home Depot’taki kariyerine stajyer olarak başlayan Gregorio, Home Depot İnovasyon Merkezi’nin en beklenmedik faydasının öğrencilerle girdikleri inanılmaz etkileşim (stajyer sayısı ve kalitesi açısından) olduğunu dile getiriyor. Merkez, sıfırdan ortaya çıkan fırsatlara ulaştıran bir yol görevi üstleniyor. Profesörlerle ilişkileri geliştirip öğrencilere işe etki ederek kendilerini gösterme fırsatı sunarak, stajyerlerin şirkete kalıcı olarak katılma oranı yüzde 95’e taşınmış. Bu girişim sayesinde Home Depot, teknoloji stajyeri sayısını 6’dan 215’e çıkarmış.

PR – Asıl amaç olmasa da bundan hem içeride hem de dışarıda yararlanılabilir. Etkileyici hikayeler yakaladığınızdan emin olun ve yaptıklarınızı ana kadro ile paylaşın. Aksi takdirde neyle uğraştığınızı unutabilirler.

“Gerçeğe son derece bağlı kalarak iletişim yapılmasını” tavsiye eden Panasonic Automatic Innovation Center Grup Yöneticisi John Avery, “Hikaye anlatımının gücünü hafife almayın. İyi satış malzemeleri oluşturmak ve vizyonunuzun bir resmini çizmek, lider kadrosunun ve genel merkezin yaptıklarınızla etkileşim halinde kalması ve bunlar için heyecan duyması için kritik önem taşıyor.” diyor.

E-Posta Bültenimize Kaydolun!

gelişmelerden ilk siz haberdar olun

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

İlgilenebileceğiniz başka yazılar

Makale

2024 Beklentilerim

“Platform kurucumuz İhsan Elgin, Startup Dergisi için 2024 yılına dair beklentilerini kaleme aldı. Elgin, yatırım

Makale

KGS Konferansı’nda Ne Öğrendik?

Kurumsal girişim sermayelerinin yapıları, yaratmış oldukları fırsatlar ve trendlerinin son 3 yıldaki değişimine değinen Platform

Düşünceleriniz bizim için önemli!

bizimle iletişime geçin
small_c_popup-dark

bizimle

Görüşlerinizi Paylaşın

small_c_popup-light

Talebiniz Bize Ulaştı

En kısa sürede sizinle iletişime geçeceğiz.