İnovasyon için yer açmanız gereken sekiz özel alan

İnkar edemeyeceğimiz bir gerçek, kurumsal şirketlerde çalışan yenilikçi kişilerin çok büyük kültürel zorluklarla karşı karşıya kalmasıdır. İnovasyon laboratuvarlarının kurulmasını da tetikleyen bu zorluklardır. Kurum içi girişimcilerin aradığı şey, kurumsal antikorların müdahalesinden uzak, yenilik yapacak bir alandır.

Tendayi Viki tarafından kaleme alınan bu makale kurumiçi girişimcilik için yaratıcılığa yönelik alanların nasıl oluşturulması gerektiğine dair 8 tavsiye veriyor.

Kurumiçi girişimcilerin zamanlarının büyük kısmını kendilerine ayrılacak özel fiziksel alan elde etmek için harcadıklarını gözlemledim. Elbette, bu alanları bir kere oluşturduktan sonra artık yaratıcı çalışmalar için harika bir başlangıç noktası elde etmiş olursunuz. Girişimci ​​kültürün ifadeleri olarak tasarlanırlar ve oldukça havalı olabilirler. Ancak bu yeterli değil. İnovasyon için fiziksel bir alana sahip olmanız, inovasyon için yeterli şartların sağlandığı anlamına gelmez. Aşağıda inovasyon için farklı özelliklere sahip alanlar yaratmanın sekiz kritik yolunu listeliyorum.

  1. Stratejik Alan: Liderlerlik sürecinde, inovasyon için bir alan açmalısınız. Bu inovasyonu şirket stratejisinin temel bir parçası yapmak için gerekli bir adımdır. Şirket liderleri, inovasyon için şirketin neye odaklanıp neye odaklanmayacağı konusunda net kararlar alabilir. Kurumsal strateji dahilinde inovasyon için alan yaratmak başarının temelini oluşturur. Açık bir inovasyon stratejisi için çalışacak girişimciler, bu gayretlerinin şirketlerine fayda sağlayacağının ve bunun da liderleri tarafından gündemlerinde olduğu bilinci ile hareket ederler.
  2. Portföy Alanı: Şirketimizin ürün ve hizmet portföyünde de yenilikler için alan yaratmanız gerekiyor. Liderlerin mevcut ürünlere yönelik çalışmalara yatırım yapmasının nispeten kolay olduğunu buldum. Şirketlerin yeni pazarlar için yeni ürünler ürettiği inovasyon çalışmaları çok daha zordur. Bu nedenle, yenilikçilerin liderlerin yenilikçilik hedeflerini tanımlamalarına yardımcı olmaları gerekir. İnovasyon hedeflerimizi açık hale getirerek, yeni ürünler için portföy alanı yaratmak önemli bir adımdır. Daha sonra, ilerlemeyi nasıl takip edeceğinizi bulabilir ve hedeflerinizi daha somut hale getirebilirsiniz
  3. Finansal Alan: İnovasyon için açık bir stratejiyle bile, liderler inovasyon konusundaki yatırımlarını ana işletme içindeki bütçe kesintilerinden koruyamazlar. Bu kesintilerin dokunduğu noktalar farklı fiziksel alanlarda olsa bile, çoğu zaman inovasyon laboratuarına ulaşır. Korunan bir bütçe olmadan, inovasyon için finansal alandan bahsedemeyiz. Finansman herhangi bir zamanda kesilebilir ve bu inovasyon projelerinin başarısını sürdürme ihtimalinin azalacağı anlamına gelir. Uzun vadede başarılı olmak için, inovasyondaki yatırımları bütçe kesintilerinden koruyarak özerk finansal alan yaratmak gerekir.
  4. Yönetim Alanı: İnovasyon, farklı bir çalışma şekli gerektirir. Çağdaş girişimciler, deney ve yenilemeye dayanan bir ürün geliştirme süreci (yalın girişim) kullanabilirler. Bu yeni çalışma şekli, şirketinizin temel ürünlerini yönetmek için kullandığınız süreçler ve araçlar kullanılarak yönetilemez. Bunun yerine şirketlerin yenilik için yeni bir yönetim alanı yaratması gerekir. Bu erken aşamada ürün geliştirmeyi yönetmek için farklı araç setleri kullanılarak yapılır. Bu araçlar, liderlerin doğru soruları doğru zamanda sormalarına ve ekiplerin daha sonra yapılacaklar hakkında karar vermelerine yardımcı olmalıdır.
  5. Zaman Alanı: Gary Hamel’in belirttiği gibi, gündelik işlerimizde sahip olduğumuz küçük boş zaman dilimlerini kullanarak yenilikçiliği sürdürmek mümkün değildir. Çalıştığım birçok kurumiçi girişimci, yeni fikirler üzerinde çalışmak zorunda kaldıkları, genel işlerden artırılmış zamanları kullandıkları takdirde hüsrana uğruyorlar. İnsanların yeni projeler üzerinde çalışabilecekleri özel bir inovasyon laboratuarına sahip olmaları buraya özel bir zaman ayırmayı gerektirir. Liderlerin, kurumiçi girişimcilerin yeni ürün ve hizmetler geliştirmeye odaklanmaları için zaman ayırması ve bu zamanı koruması gerekir.
  6. Öğrenme Alanı: Yenilikçilik, insanların yeni beceriler öğrenmelerini gerektirir. Onları iyi kullanmayacaksak, kaynak ve zaman kazanmanın bir anlamı yoktur. Kurumsal şirketlerdeki kişilerin çoğu, geleneksel yöntemlerle çalışmaya alışkındır. Bu nedenle öğrenme için alanlar yaratmanız gerekiyor. Yenilikçiler olarak, meslektaşlarınızı yeni çalışma biçimleri konusunda (örneğin yalın girişim ​ve tasarım odaklı düşünce) eğitmemiz gerekir. Bu, projeleriniz için desteklerine ihtiyacınız olduğunda daha sonra faydalı olacaktır.
  7. Başarısızlık Alanı: Yeniliçilik, yeni fikirleri denemekle ilgilidir ve bazen işler planlandığı gibi gitmez. Ürün fikirlerinin çoğu başarısız olur. Fakat ne kadar çok şey denerseniz, işe yarayacak bir şey bulma ihtimaliniz o kadar fazla olur. Bu, kurumiçi girişimcilerin başarısız olmak ve öğrenmek için alana ihtiyaçları olduğu anlamına gelir. İnovasyonun gelişmesi için liderliğin bu başarısızlığı benimsemesi ve kutlaması gerekir.
  8. Ölçeklenme Alanı: Girişimcilerin başına gelebilecek en kötü şeylerden biri, harika bir iş modeliyle gerçekten iyi bir ürün geliştirmek ancak şirketin bunu ölçeklendirmeye istekli olmadığını anlamaktır. Bu bir başarı sorunudur. Bazen bu zorluk, stratejik uyum eksikliğinden kaynaklanır. İhtiyacınız olan, büyük bir iş modeli bulmak için sıkı çalışmak ve bunu bulunca da ölçeklendirmeye yatırım yapmaktır.

Bence inovasyon için alan yaratmanın yukarıdaki sekiz yolu, fiziksel alandan daha önemlidir. İnovasyonun sürdürülebilir başarısı için çok daha temeldir. Fiziksel laboratuvarlar ve inovasyon odaları yalnızca bu sekiz alan fikren ve fillen açılırsa işe yarar. Aslında şirketinizde bu sekiz alan varsa, bir inovasyon laboratuarı kurmanıza bile gerek kalmayabilir.

Ancak inovasyon için yukarıdaki sekiz alanı bulmak zor bir iştir, çünkü sonuçta liderlik kararları gerektirir. Eğer bu sekiz alana sahip olmadan bir inovasyon laboratuarı kurduysanız, o zaman aktif olarak inovasyon tiyatrosunda sahne kurmanın ötesine geçemediniz demektir oysa ihtiyaç duyduğunuz şey bu sahne için iyi aktörler elde etmektir.

E-Posta Bültenimize Kaydolun!

gelişmelerden ilk siz haberdar olun

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

İlgilenebileceğiniz başka yazılar

Makale

2024 Beklentilerim

“Platform kurucumuz İhsan Elgin, Startup Dergisi için 2024 yılına dair beklentilerini kaleme aldı. Elgin, yatırım

Makale

KGS Konferansı’nda Ne Öğrendik?

Kurumsal girişim sermayelerinin yapıları, yaratmış oldukları fırsatlar ve trendlerinin son 3 yıldaki değişimine değinen Platform

Düşünceleriniz bizim için önemli!

bizimle iletişime geçin
small_c_popup-dark

bizimle

Görüşlerinizi Paylaşın

small_c_popup-light

Talebiniz Bize Ulaştı

En kısa sürede sizinle iletişime geçeceğiz.