Kurumsal inovasyon yolunda ne yapmalı ne yapmamalı?

Kurumsal inovasyon bir nokta atışı değil, uzun soluklu bir yolculuk. Peki bu yolculukta hangi duraklara uğramalı, hangilerini pas geçmelisiniz?

Şirket yönetimi olarak bir karar aldınız. Kurum içi inovasyon için çalışmalara başlayacaksınız, amacınız belli, ancak gerek içeriden gerekse dışarıdan pek çok görüş var ve deyim yerindeyse her kafadan bir ses çıkıyor. Böyle bir durumda yapmanız gerekenler kadar bir de yapmamanız gerekenler listesi oluşturmanızda fayda var.

Kariyerinin büyük bir bölümünü erken aşamadaki girişimlerde geçiren, son dönemde ise bir Fortune 500 şirketinin kurumsal inovasyon ekibinde görev alan Brad Orego, deneyimlerinden hareketle bir yapılacaklar ve yapılmamalılar listesi hazırlamış. Bu yönde bir rehber edası taşıyan “Do’s and Don’ts of Corporate Innovation” başlıklı makale, bahsettiğimiz türde bir yolculuğa çıkacak şirketlere yol gösterir nitelikte. Peki listede neler var?

Yapın: Kaynakları oluşturun

Orego, giderlerinizin nereye harcandığının net bir şekilde farkında olmanız gerektiğine dikkat çekerek yazısına başlıyor. Kurumsal inovasyon odaklı çalışmanın en belirgin faydalarından birini bütçe olarak yorumlayan Orego, her şeyin para olmadığını, kaynak sözcüğünün buradaki karşılığının müşterilere erişim, alan uzmanlığı ve veriler olduğunu aktarıyor ve veriye harcanacak paranın getirisinin çok daha yüksek olduğuna vurgu yapıyor.

Yapmayın: Egolarınız yolunuzu kesmesin

Bu kadar kaynağa sahip olmak kimi zaman tehlikeliler doğurabilir. Daha rahat hissedebilirsiniz, bu, kurumsal inovasyon öncesi düşünme ve iş yapma biçimlerine dönüşe neden olabilir. Ekibe yeni katılanlardan katkı beklerken durum tam tersi bir hâl alabilir ve adımlarınızı geriye doğru atmak durumunda kalabilirsiniz. Bu durumun doğal bir sonucu ise gergin bir çalışma ortamıdır. Şeffaf, açık ve adil bir kültür oluşturmak istenmeyen durumlarla karşılaşmanızın önüne geçer.

Yapın: Son tarihler, hedefler ve teşvikler ayarlayın

Bir işin doğru zamanda tamamlanabilmesi için son teslim tarihini belirlemek önemlidir. Ancak bunun huzursuz bir ortam yaratmadan gerçekleşmesi daha da kritik olabilir. Yapacağınız her bir faaliyetin amacını net olarak tanımlayın, beklentilerinizi net bir şekilde ortaya koyun. Bunu sağlamak için de ekibinizi ödüllendirmeyi ihmal etmeyin.

Yapmayın: Bürokrasiyle müdahale etmeyin

Ekibinizin iyi ve kaliteli isimlerden oluştuğuna emin olun. Bu tip çalışanları işe alın ve önlerinden çekilin. Ekibinize olabildiğince özgür bir hareket olanağı sunun. Hedeflerini belirleyin, bütçelerini verin ve yollarından çekilin. Büyük bir şirketseniz belirli gelenekler duruma el koyma çabasında olabilir. Ancak bu durum, kurumsal inovasyonun gerekliliklerinden çevik olmayı da engelleyebilir.

Yapın: İnsanlar hikayelerini anlatabilsin

Ekibinizdeki çalışanlar en büyük varlıklarınızdan biridir. Onlar, süreç içinde elde ettikleri başarıları paylaşmak da isteyecektir. Gerçekten yetenekli çalışanlarla donattığınız bir ekibiniz varsa, onlara kendi hikayelerini anlatma izni vermek kurumunuza olan bağlılıklarını artıracaktır. Daha fazla güzel hikaye, farklı yetkinliklere sahip kişilerin de size katılmak için daha hevesli olmasına yardımcı olur.

Yapmayın: Kurum alışkanlıklarını zedeleyecek davranışlara dikkat edin

Kurumsal inovasyon sürecinde ekiplerin kendilerini daha rahat hissedecekleri uygulamaları kullanmak istemesi sıkça görülen bir durumdur. Ama bu, özellikle kurallara sıkı sıkıya bağlı kurumsal şirketler için sakıncalı olabilir. Brego’nun yazısında örnek olarak verdiği, iletişim ve süreç yönetimi için Slack’e geçiş yapmak ya da çalışılan bir ajansın bazı Google servislerini kullanmak istemesi gibi durumlar, güvenlikten alışkanlıklara kadar çok sayıda kurum içi kuralla çatışabilir. Evet, kurumsal inovasyon ekipleri olabildiğince bağımsız hareket etmek ister. Ama sonuçta uğruna çalıştıkları yenilik hem şirketin geleceğine yönelik bir hamleyi temsil ediyor hem de bir Ar-Ge çalışması gibi şirket bütçesinden finanse ediliyor.

Makalenin tamamını okumak için tıklayın.

 

E-Posta Bültenimize Kaydolun!

gelişmelerden ilk siz haberdar olun

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

İlgilenebileceğiniz başka yazılar

Makale

2024 Beklentilerim

“Platform kurucumuz İhsan Elgin, Startup Dergisi için 2024 yılına dair beklentilerini kaleme aldı. Elgin, yatırım

Makale

KGS Konferansı’nda Ne Öğrendik?

Kurumsal girişim sermayelerinin yapıları, yaratmış oldukları fırsatlar ve trendlerinin son 3 yıldaki değişimine değinen Platform

Düşünceleriniz bizim için önemli!

bizimle iletişime geçin
small_c_popup-dark

bizimle

Görüşlerinizi Paylaşın

small_c_popup-light

Talebiniz Bize Ulaştı

En kısa sürede sizinle iletişime geçeceğiz.