Kurumsal inovasyon kültürü için başlangıç dersleri

Doğru bir kurum içi inovasyon kültürü kurgulamak en az bunu devam ettirmek kadar önemlidir. Eğer bu yola girmek üzereyseniz ve yeterli deneyiminiz yoksa bu yazı sizin için bir başlangıç rehberi olabilir.

Fikirler balon gibidir. Hani şu çocukluk dönemlerimizde peşinden koştuğumuz rengarenk uçan balonlar. Eğer ipini sıkıca tutmadıysanız ya da ipi bileğinize bağlayıp kolunuzun bir parçası haline getirmediyseniz uçup gitmeye meyillilerdir. Fikirler de aynı şekildedir aslında, ortaya atılan bir fikir, fikri öne süren kişi ya da bir ekip tarafından sahiplenilmediyse uzay boşluğuna doğru usulca süzülür…

İşte bu sebepten dolayı, belki de kurumunuzun geleceğine çarpıcı bir yenilik getirecek bir fikir ya da uygulamanın zihinlerden sıyrılıp uzaklaşması muhtemeldir. Tabii eğer doğru bir kurum içi inovasyon kültürü kurgulamadıysanız ya da bu yaklaşımı tüm çalışanlara benimsetmediyseniz.

Peki bu tür bir yapı oluşturmak için hazırlıklara başladıysanız nelere dikkat etmelisiniz? Forbes’ta çıkan Stefan Petzov imzalı bir makale konuya ışık tutar cinsten. Pek çok kurumsal inovasyon girişimine liderlik etmiş olan Petzov’un “Bootstrap Your Corporate Innovation” başlıklı yazısı “İnovasyon programınızı nasıl kurarsınız?” sorusuyla başlıyor. Belli başlı adımları konuya yabancı olanlar için bile açık bir ifadeyle aktaran Petzov, önce bir dizi soruyu yanıtlamanızı istiyor:

“İnovasyon programınızı nasıl kurarsınız? Önce bir fikir hunisi mi kurmalı yoksa bir bulut bilişim, Blockchain veya yapay zekâ uzmanı mı işe almalısınız? Şirketinizin kültürü bu tip bir değişime ne kadar hazır? Finansal hedeflere sahip bir inovasyon stratejisi mi geliştirmeye çalışıyorsunuz?”

Petzov, güçlü bir başlangıç için üzerinde çalışmanız gereken temel öğelerden söz ediyor ve uygulamanız için bir çerçeve çiziyor. Bunu yaparken de öğeler arasındaki ilişkilerden de söz etmekten geri kalmıyor. Peki bu işe başlarken listelemeniz gereken ‘malzemeler’ neler?

Benzersiz varlıklar

Ürünlerinize yalnızca sizin sağlayabileceğiniz değişkenlerle farklılaşmanızı sağlayan varlıklar. Örneğin rekabet avantajı sağlayacak stratejik varlıklar. Yani patentleriniz, bilgi birikiminiz, üretim kapasiteniz ve varsa özel tedarikçileriniz.

Kaynak uygunluğu

İnovasyonun, yenilik adına ne yapacağınıza göre farklılaşan bir bütçesi vardır. Bu bütçeyi, yeni bir sermaye yatırımı gerektirmeksizin kolayca sağlayabilmeniz gerekir. İdeal olan, yeni çözüm için sadece malzeme maliyetinin eklenmesidir. Bu noktada elinizdeki varlıkların size özel ve metalaştırılmadığından emin olmalısınız.

Kontrol sizde mi?

Varlıklarınız üzerinde kontrolünüz gerçekten sizde mi? Örneğin ilgili patentlere sahip misiniz? Hayata geçireceğiniz inovatif yenilik ya da ürün çok kısa bir sürede rakipleriniz tarafından taklit edilebilir. Bilginin, anlık olarak gezegenin dört bir yanına dağılabildiği günümüzde bu sıkça yaşanmakta. Böyle bir durumda ise taklit eden rakibinizin faaliyet gösterdiği ülke ya da pazarın şartları ile satış ve pazarlama gücü öne çıkmakta. Evet, siz ‘ilk’ olabilirsiniz, ama rekabete hazır değilseniz harcadığınız efordan en çok fayda gören şirketiniz değil rakipleriniz olabilir.

Petzov, bu noktada Amazon’u örnek veriyor. Amazon’un bulut platformunu kullandırma yaklaşımından ve Kindle ürününden söz eden Petzov, bu tip uygulama ve ürünlerin gelecekteki yenilikler için bir temel oluşturabileceğine dikkat çekiyor.

Müşterilerinizi gerçekten tanıyor musunuz?

Doğru ürünü oluşturmak için müşterilerinizin o an neyi kullandığını ve neyi daha iyi algıladığını bilmelisiniz. Durumu sorgulamak ve beklentileri hakkında bilgi almak için ya da ileride oluşabilecek hayal kırıklıklarının daha başından önünü kesmek için tasarım odaklı düşünme metotlarını kullanabilirsiniz. Eğer müşterilerinizle iletişiminiz kopuksa inovasyon departmanınızın kimsenin ihtiyacı olmayan ürünler geliştirme ihtimalini göz ardı etmemelisiniz.

İhtiyacınız olan şey bir takım

Bazı durumlarda inovasyonun kendiliğinden ortaya çıkması beklenir. Bir anlamda ilgili kişi ya da kişilere ilham gelmesi gerekir. Ancak bu herkesin, şirketinizdeki tüm çalışanların dahil olması gereken bir süreçtir. Bu nedenle onların yanına gidip beklentilerini öğrenebilir, önerilerini dinleyebilir ve size yardımcı olmaları konusunda onları ikna edebilirsiniz.

İnovasyon çalışmalarınızla bir etki yaratmayı düşünüyorsunuz gerekli her şeyi yerli yerine koymalısınız. Müşterilerinizi anlamak ve size özel varlıklarınızı değerli bir ürüne dönüştürmek için açık hedeflere sahip, meraklı ve yetenekli bir ekibe ihtiyacınız vardır.

Pazara erişmek

Ekibinizin müşterileri iyi tanıdığından ya da iyi tanıyan ekiplerle iletişim halinde olduğundan emin olmalısınız. Aksi takdirde tüm bu çaba sonuçsuz kalacak, ekibiniz, siz ve elbette yöneticileriniz için hayal kırıklığı anlamına gelecektir.

Yeni girişimler ve ortaklarınızla etkileşim kurun

Şirketinize özel varlıklarınız arasında tedarik zincirinizdeki partnerleriniz de bulunabilir. Böyle bir durumda onların görüş ve önerilerinden faydalanabilirsiniz. Satış kanallarınızda sizi temsil eden entegratör ya da bayileriniz müşterileriniz hakkında kolayca edinemeyeceğiniz geribildirimlerde bulunabilir.

E-Posta Bültenimize Kaydolun!

gelişmelerden ilk siz haberdar olun

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

İlgilenebileceğiniz başka yazılar

Makale

2024 Beklentilerim

“Platform kurucumuz İhsan Elgin, Startup Dergisi için 2024 yılına dair beklentilerini kaleme aldı. Elgin, yatırım

Makale

KGS Konferansı’nda Ne Öğrendik?

Kurumsal girişim sermayelerinin yapıları, yaratmış oldukları fırsatlar ve trendlerinin son 3 yıldaki değişimine değinen Platform

Düşünceleriniz bizim için önemli!

bizimle iletişime geçin
small_c_popup-dark

bizimle

Görüşlerinizi Paylaşın

small_c_popup-light

Talebiniz Bize Ulaştı

En kısa sürede sizinle iletişime geçeceğiz.