Kurumlarda İnovasyon Stratejisi Oluşturma Yöntemleri

Günümüzde birçok kurum sürdürülebilirliklerini destekleyecek adımlar atabilmek için inovasyonu merkeze alan yeni uygulamaları hayata geçirmeye başladı. Yenilik arayışında, kurum içindeki kaynakların mobilize edilmesi ve iç girişimcilerin desteklenmesi ile yürütülen kurum içi girişimcilik çalışmaları, kurum dışı ekosistemden beslenmeyi destekleyen hızlandırma programları ve kurumsal yatırım sermayesi gibi birçok alternatifi göz önünde bulunduran kurumların, bu süreçte başarılı olmalarını sağlayacak en önemli rehberleri ise somut bir inovasyon stratejisi.

Doğru bir strateji oluşturmadan atılacak olan her adım, “bu yöntem ile ne kazanmak istiyoruz?” sorusuna verilecek cevabın yetersiz kalmasına ve kurum vizyonu ile entegre olamayan “beklenti dışı” sonuçların ortaya çıkmasına sebep olabiliyor. Bu yazımda, kurumların inovasyonu işler hale getirebilmek için oluşturması gereken en önemli altyapının, inovasyon stratejisinin olmazsa olmazlarını aktaracağım.

1. İnovasyon stratejisi kurum vizyonundan bağımsız değildir.

Birçok kurum, inovasyon stratejisini kurum vizyonundan bağımsız bir şekilde ilerlemesi gereken bir alan olarak görüyor. Oysa, “yeter ki inovasyon olsun” düşüncesi ile yürütülen çalışmalar, kurumları hataya götürüyor. Net bir inovasyon stratejisi oluşturabilmek için önce büyük resmi, yani kurumun ilerleyen dönem için kendine nasıl bir vizyon belirlediğini ortaya koymak gerekiyor. Kurum yetkinlikleri, teknoloji, trend ve regülasyonlardaki değişimleri göz önünde bulundurarak oluşturulması gereken kurum vizyonu, inovasyon stratejisinin bel kemiğini oluşturuyor.

2. Vizyonu destekleyen odak alanları ile stratejik derinlik yakalamak mümkün.

Ana vizyona ulaşmayı destekleyen odak alanlarının tespiti, kurumun belirlediği vizyonu ve iddiasını gerçekleştirebilmesi için hangi alanlarda gelişim göstermesi gerektiğini şekillendirmeyi destekliyor. Örneğin, BMW’in gelecek dönem vizyonunu tarifleyen “daha çok konfor, daha iyi bir sürüş deneyimi ve alabildiğine teknoloji” yaklaşımı, BMW’nin bu vizyona erişimi destekleyecek oyun alanlarını belirlemesine katkı sağladı. Bugün BMW, otonom araçlar, mobilite hizmetleri, elektro-mobilite ve cihazlar arası bağlantı (connectivity) olmak üzere 4 odak alanında hem kurum içinde hem de kurum dışında inovasyonu destekleyen somut adımlar atıyor.

3. Odak alanı ekosistem haritası ile inovasyon ihtiyacını somutlaştırmak gerekiyor.

Ana vizyonu destekleyen odak alanlarını belirledikten sonra, her bir odak alanı için ortaya konan değer teklifinin hayata geçirilebilmesi için nasıl bir ekosisteme ihtiyaç duyulduğunu detaylandırmak, inovasyon stratejisinde odaklanılması gereken alt başlıkların çok daha derinlemesine netleştirilmesine katkı sağlıyor. Ekosistem haritasını oluştururken ihtiyaç duyulan hammadde, tedarik zinciri, teknoloji, tamamlayı ürün- hizmet ve kanalları göz önünde bulundurmak ve ortaya çıkan bu liste içerisindeki her bir başlığı kurum içinde ya da dışında geliştirme senaryolarını değerlendirmek gerekiyor.

Sahip olunan yetkinlikler de göz önünde bulundurularak kurum içinde geliştirilmesine karar verilen başlıklar, AR-GE, kurum içi girişimcilik programları ya da proje ekipleri gibi kanallara yönlendirilirken; kurum dışında geliştirilecek olan başlıkların da start-up, üniversite, KOBİ ve girişimcilik merkezleri ile işbirliğinde geliştirilen açık inovasyon alanlarına yönlendiriliyor. Yine BMW örneğine geri dönecek olursak, elektro mobility odak alanı altında ortaya konan BMW i-3 ürünün geliştirilebilmesi için kurum dışında e-drive, Chargenow gibi start-uplar ile işbirliği gerçekleştirdiğini; araç üretim yetkinliğini kullanarak ana ürün iskeleti ve teknolojisini kurum içerisinde geliştirdiğini görüyoruz.

Özetle, vizyonu destekleyen her bir odak alanına ait ekosistem ile inovasyon ihtiyaçlarının ortaya konmasını sağlayan bu bakış açısı, gerek kurum içi gerekse kurum dışı (açık) inovasyon alanlarında arayış sürecinin hedef odaklı ve kurum ihtiyaçları ile uyumlu bir şekilde yürütülmesine destek oluyor. Bu sebeple, her kurumun inovasyon alanında atacağı adımları planlarken büyük resmi görmesi ve bu resmin alt başlıklarını somutlaştırarak inovasyona ihtiyaç duyulan alanları netleştirebilmesi için inovasyon strateji oluşturmayı göz önünde bulundurması gerekiyor.

E-Posta Bültenimize Kaydolun!

gelişmelerden ilk siz haberdar olun

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

İlgilenebileceğiniz başka yazılar

Makale

2024 Beklentilerim

“Platform kurucumuz İhsan Elgin, Startup Dergisi için 2024 yılına dair beklentilerini kaleme aldı. Elgin, yatırım

Makale

KGS Konferansı’nda Ne Öğrendik?

Kurumsal girişim sermayelerinin yapıları, yaratmış oldukları fırsatlar ve trendlerinin son 3 yıldaki değişimine değinen Platform

Düşünceleriniz bizim için önemli!

bizimle iletişime geçin
small_c_popup-dark

bizimle

Görüşlerinizi Paylaşın

small_c_popup-light

Talebiniz Bize Ulaştı

En kısa sürede sizinle iletişime geçeceğiz.