Çevik organizasyonlar hangi özellikleriyle farklılaşıyor?

Çeviklik kavramı iş dünyasına yeni girmiş bir konu değil kesinlikle. Bununla birlikte, yıllar öncesinden belirlenen bazı başlıklar bugün için de geçerliliğini koruyor.

Agile, yani çeviklik kavramı uzun yıllardır iş dünyasının gündeminde bulunuyor. Bu kapsamda yayınlanan belki de yüzlerce kitap, düzenlenen bir o kadar konferans, kurulan özel “çevikleştirme” birlikleri bu dönüşüme yardımcı olma noktasında önemli roller üstleniyor. Bununla birlikte, özellikle son yıllardaki yeni girişimlerin çevik yapısı bu konuyu yeniden gündemin üst sıralarına taşımayı da başardı. Ancak halen yolun başında olan çok sayıda şirket var ve bir rehbere ihtiyaç duyuyor.

InfoQ’ta konuyla ilgili olarak, “Characteristics of an Agile Organization” başlıklı bir yazı yayınlayan Vikas Hazrati de geçmişin çeviklik standartlarının anlaşılmasına yardımcı oluyor. Bu konuda hazırlanmış çeşitli yayın ve konuşmalara atıfta bulunan Hazrati, Jim Collins, Jean Tabaka, Mike Beedle ve Mike Cottmeyer gibi isimlerin yayınlarına ve görüşlerine yer veriyor.

Bu isimlerden Jean Tabaka’nın belirli önerilerini aktaran Hazrati’nin yazısındaki maddeler şu şekilde sıralanıyor:

  • İş/Yaşam dengesi ve tutarlılık: Kişisel ve örgütsel hedeflere adanmış ekipleri güçlendirin. Daha kısa döngülerle hareket edebilmek için bir disiplin oluşturun.
  • Lider ve takipçiler: Yöneticilerin tüm yelpazesi hizmet ederek öncülük yapmak ve liderlik etmektir. Yöneticiler, ekip için kararlar vermek yerine takım taahhütlerini desteklemelidir.
  • Sürdürülebilir ve başarılı olun: Sürdürülebilir hız ve istikrarın sağlanması önemlidir. Kurumun tüm birimlerinin müşteri değerlerine odaklanması gerekir.
  • Topluma katkıda bulunurken kârlılığı da koruyun: Kârlılık ve temel süreçlerden bağımsız olarak, toplum üzerinde olumlu etki yaratan bir odak alanına sahip olun.
  • İşbirlikçi olun ve akılcı hareket edin: Zeki insanları işe alın ve bu zekayı yaymak için iş birliğini teşvik edin.
  • Kararlar iki yönlü olmalı: Liderler çalışanlar tarafından bilgilendirilir, ama bunun tersi yönde de bir etkileşim olmalıdır.
  • Kişisel esneklik ve ritim: Düzenli teslimat ve değer yaratma döngüsüne sahip olun.
  • Hızlı ve kaliteli: Tüm organizasyonun değer üretmesinin yolunu açın, bunun için hızlı bir geribildirim mekanizması oluşturun.
  • Kendi gerçekliğinizi ve kurumsal vizyonunuzu yaratın: Açıkça tanımlanmış katı rollere sahip bir kurumsal vizyonu uygulamaktan kaçınmaya çalışın. Çevik organizasyonlar, kurumsal vizyona tutkularıyla rehberlik eden büyük isimleri işe alır.

Vikas Hazrati’nin yazısında yer verdiği bir diğer isim olan Mike Beedle ise gerçek bir çevik organizasyonun çeşitli kriterlere dikkat etmesi gerektiğini kaydediyor. Yönetim piramidinin tersine döndüğüne vurgu yapan Beedle, çalışanların görevlerini yerine getirmek için kapsamlı bir özgürlüğe iş birliğine dayalı bir kültürün içinde olmasına, sürekli öğrenmeyi sağlayan, bilgi yaratan ve paylaşan bir yapının içinde olması gerektiğini ifade ediyor. Beedle, tüm bunlar için yaşam kalitesi faktörünün de göz ardı edilmemesi gerektiğinin altını çiziyor.

İlgili yazının orijinal tam metnine bu linkten ulaşabilirsiniz.

E-Posta Bültenimize Kaydolun!

gelişmelerden ilk siz haberdar olun

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

İlgilenebileceğiniz başka yazılar

Makale

2024 Beklentilerim

“Platform kurucumuz İhsan Elgin, Startup Dergisi için 2024 yılına dair beklentilerini kaleme aldı. Elgin, yatırım

Makale

KGS Konferansı’nda Ne Öğrendik?

Kurumsal girişim sermayelerinin yapıları, yaratmış oldukları fırsatlar ve trendlerinin son 3 yıldaki değişimine değinen Platform

Düşünceleriniz bizim için önemli!

bizimle iletişime geçin
small_c_popup-dark

bizimle

Görüşlerinizi Paylaşın

small_c_popup-light

Talebiniz Bize Ulaştı

En kısa sürede sizinle iletişime geçeceğiz.