Büyük şirketler neden girişimleri satın alır?

Günümüzde büyük şirketlerin girişimleri satın alması oldukça yaygınlaştı. Eğer bu kadar büyüklerse neden kendi işletmelerinin fikirlerini ve planlarını kendileri geliştirmiyorlar? Rene Jongen, revelx’te kaleme aldığı makalesinde bunun gibi soruları, günlük işlerinde karşılaştığı nedenler ile açıklıyor.

Büyük şirketler farklı şekillerde inovasyon üretebilirler. Bunu bir büyüme ekibi kurarak yapabilirler ancak yeni girişimler satın alarak da aynı hedefe ulaşabilirler. Bu şekilde, yükselen trendleri yakalamaları kolaylaşıyor ve kurumsal risk sermaye yatırımlarına bir kanal açıyorlar.

Neden Girişim Fikrini Sıfırdan İnşa Etmiyorlar?

Genellikle, “Eğer bu şirketler bu kadar büyükse, birçok kaynağa sahiplerse neden girişimin planını kendileri hayata geçirmiyorlar?” şeklinde sorular soruluyor. Her ne kadar bu sorular mantıklı olsa da, şirketlerin girişimleri satın almaya karar vermesinin iyi nedenleri var. Bu konu, C seviyesi yöneticilere sorulduğunda karşılaşılan başlıca nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

1. Çok geç olabiliyor

Yeni bir fikir yeni bir pazar doğuruyor. MySpace ele alınacak olursa, onların büyük başarısından önce konuşulacak hiçbir sosyal medya pazarı yoktu. Ancak MySpace yaygınlaştıktan sonra, yeni gelenlerin (diğer uzmanlıklara sahip medya şirketleri dahil) bu pazarda bir yer açabilmesi çok zordu.

İşte bu, 2005 yılında Rupert Murdoch’un, kendi platformunu kurmak yerine 580 milyon dolara MySpace’ı satın almasına neden oldu. Elbette biliyoruz ki, henüz bir yaşındaki Facebook, çok daha iyi bir yatırım olurdu ancak burada kesinlikle bir tecrübe kazanılmış oldu. Buradan çıkarılacak başka bir ders de şudur ki; geleceğin, satın alınmış bir girişim için neler getireceğine asla emin olamazsınız.

2. Rekabeti öldürüyorlar

Machiavelli’nin öğrencileri ve sinema hayranları şunu bilirler ki, arkadaşlarınızı yakın, düşmanlarınızı daha yakın tutmalısınız. Bu önerme iş dünyasına uyarlandığında, umut vaadeden girişimleri satın alarak bir taşla iki kuş vurmuş oluyorsunuz. Şirketler; ürün yelpazelerine harika yeni ürünler eklerken aynı zamanda piyasadaki önemli bir rakibini saf dışı bırakıyor.

3. Ekiplerini istiyorlar

Bir şirketin en değerli faktörlerinden biri de personeldir. Eski bir şirket, gelişmekte olan bir şirketin en iyi çalışanlarını “satın almaya” çalışabilir, ancak bu çok zaman ve paraya mal olabilir, aynı zamanda teklifleri de kabul etmeyebilirler.  Dahası, bu çalışanlar beraber mükemmel çalışıyor olabilir, bu yüzden kendi aralarında kurdukları dengenin bozulması riskli olabilir.

Dolayısıyla; tüm girişimi satın almak, büyük yetenek kazanmanın en ucuz ve etkili yöntemi olabilir.

4. Müşterileri elde etmek istiyorlar

Şirketler, işletmelerinin yüzde 65 gibi büyük bir bölümünü mevcut müşterileri ile ilerletiyorlar. Özellikle niş piyasalara baktığımızda, yeni müşteriler edinmek için en düşük maliyetli yöntem, girişimi satın almak oluyor.

5. Neden olmasın?

Bazen sebep çok basit olabiliyor: büyük oyuncunun parası var, küçük girişimin ise yetenekleri ve fikirleri var. Hal böyle olunca, güçlerini birleştirmek her iki taraf için de oldukça kazançlı hale geliyor. Yiyeceklerinizi kendinizin yetiştirmeyip marketten almanızın nedeni de bununla aynı. Bu, ekonomi fonksiyonlarının en verimli ve zarif biçimde işlemesinin şeklidir.

E-Posta Bültenimize Kaydolun!

gelişmelerden ilk siz haberdar olun

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

İlgilenebileceğiniz başka yazılar

Makale

2024 Beklentilerim

“Platform kurucumuz İhsan Elgin, Startup Dergisi için 2024 yılına dair beklentilerini kaleme aldı. Elgin, yatırım

Makale

KGS Konferansı’nda Ne Öğrendik?

Kurumsal girişim sermayelerinin yapıları, yaratmış oldukları fırsatlar ve trendlerinin son 3 yıldaki değişimine değinen Platform

Düşünceleriniz bizim için önemli!

bizimle iletişime geçin
small_c_popup-dark

bizimle

Görüşlerinizi Paylaşın

small_c_popup-light

Talebiniz Bize Ulaştı

En kısa sürede sizinle iletişime geçeceğiz.