İnovasyonun Gücü

1992’de, elektronik satıcısı Kenneth Nnebue’nin “Living in Bondage” filmi Nijerya’da felaketten başka bir şeye dönüştü. Kenneth Nnebue, mağazasında satmak için boş bir VHS kaset sevkiyatı almıştı ancak Nijeryalıların bunları kullanamayacağını fark etti. Bunun için bir filmi çekti. Nijerya da o zamanlar sinema yoktu. 12.000 dolarlık bir bütçeyle yapılmış olan film, Afrika’nın dört bir yanındaki yüzlerce kopyayı sattı ve o sırada yeni ortaya çıkan Nijerya sinema endüstrisi “Nollywood” un ortaya çıkmasını sağladı.

Nollywood bugün ise yılda yaklaşık 1.500 film çekiliyor, bir milyondan fazla Nijeryalı çalışıyor ve 3.3 milyar dolar değerinde bir pazar olduğu düşünülüyor. Dünyanın en fakir ülkelerinden birinde, milyarlarca dolarlık bir sektörün yükselişi nasıl tetiklenebilir? Nollywood sadece şanslı bir anomali miydi?

Bunun nedeni, bize göre inovasyonun gücü ve özellikle de piyasa yaratıcı yenilik dediğimiz şeydir. İnovasyon şirketler için yeni bir büyüme sağlamakla kalmaz, aynı zamanda yerel ekonomilerden yararlanan ve kapsayıcı, sürdürülebilir kalkınmayı teşvik eden sektörleri katalize eder.

Pazar Yaratıcılığın Gücü

Bir toplumun kendisini (“altyapısını, mahkemelerini, yasama organlarını, finansal piyasalarını vb.” “Düzeltmesi” gerektiğine dair geleneksel bilginin aksine, inovasyon ve büyümenin kök salmadan önce, inovasyonun bir toplumun gelişim süreci olduğuna inanıyoruz. İnovasyon altyapımızı finanse eder, kurumlarımızı geliştirir ve yolsuzluğu azaltır. Bir ülkenin refahı, sınırları dahilindeki birçok faaliyete rağmen durduğunda, o ülkenin bir kalkınma sorunu olmayabilir. Bir inovasyon problemi olabilir.

İlk olarak, pazar oluşturucu yenilikler, güçlü bir ekonomik temel sağlar.

İkincisi, pazar oluşturucu yenilikler, büyüme öncesi kârlılığa odaklanan iş modellerini ve değer zincirlerini kullanır. Bunu sıklıkla mevcut teknolojiyi ödünç alarak ve farklı bir iş modeline ekleyerek yaparlar.

Üçüncüsü, pazar oluşturucu yenilikler yerel bir pazar için veya yerel pazar için tasarlanmıştır. Bu, girişimcilerin o pazarın içini ve dışını anlama ve bir ürünü yeterince basit ve uygun maliyetli hale getirme konusunda zorlu çalışmaları yapmaları gerektiği anlamına gelir.

Ücretlerdeki artış bizi dördüncü özelliğe getiriyor: Pazar yaratan yenilikler, yerel ekonomiyi besleyen yerel işler üretir. Bu işler özellikle yerel pazara hizmet etmek için ortaya çıkar; Kolaylıkla diğer ülkelere dış kaynak kullanılamazlar. Örneğin, tasarım, reklam, pazarlama, satış ve dağıtımdaki pozisyonları içerebilir.

Son olarak, pazar yaratan yenilikler yükseltilebilir. Aslında, bir ürünü basit ve uygun maliyetli hale getirdikleri için, birçok kişinin ulaşabileceği bir yere getirmek, ölçeklendirmek sürecin temel bir parçasıdır. Dolayısıyla, pazar yaratan yeniliklerin potansiyel etkisi, şirketler ve ülkeler için çok büyüktür.

Yakalamak için Önce Yapmalısınız

1992’de Çin’in kişi başına düşen geliri 366 dolardı – Gana’dan 49 dolar daha azdı. Girişimci Liang Zhaoxian Çin’deki mikrodalgalar için bir pazar oluşturmaya yoğunlaştı. 1992’de, çoğu şehirlerde olmak üzere Çin’de sadece 200.000 mikrodalga satıldı. Ortalama fiyat, çoğu vatandaşın erişiminin ötesinde, yaklaşık 3.000 yuan veya 500 dolardı. Çinliler tipik olarak mikrodalgayı ihtiyaç duymadıkları bir lüks olarak görüyorlardı.

Liang farklı bir şey gördü: küçük, havasız bir dairede yaşayan son kişinin yemek yapmak istediği şeyin yemek olduğunu da gördü. Bu yüzden geliştirdiği iş modeli Çin’de bir pazar yaratmaya dayanıyordu. Galanz, ülkenin birçok işgücü maliyetinden faydalansa da, diğer birçok üreticide olduğu gibi, bunun sadece düşük maliyetli bir mikrodalga üreticisi olduğunu söylemek yanlış olur. Başından beri akılda tipik bir Çin müşterisi vardı.

Galanz ile ayrıca pazar oluşturan yeniliklerin gelişim üzerindeki etkisini görebiliriz. Örneğin, 1993 yılında şirketin sadece 20 çalışanı vardı; 2003 yılına kadar 10.000’den fazla vardı ve bugün 50.000’den fazla istihdam ediyor. Ve dolaylı istihdam etkileri şüphesiz çok daha büyük. Firmanın genel başkan yardımcısı Yu Xiaochang, Galanz’in dolaylı olarak bileşenler ve yedek parçalar, onarım ve bakım gibi alanlarda bir milyon kişiyi istihdam ettiğini savunuyor. 1993 yılında, şirket tek bir hat üzerinde günde yaklaşık 400 ünite üretti; 2003 yılına kadar 24 hat işletiyordu ve günde yaklaşık 50.000 ünite üretiyordu. On yıl sonra, günde yaklaşık 100.000 birim üretiyordu.

Galanz, birçoğunun yazdığı bir ekonomide başarılı olmak için neyin gerekli olduğunu açıkça göstermektedir. Birincisi, tartışıldığı gibi, Liang, uzmanların çok düşük ihtimal görmesine rağmen Çin’deki gelişen bir mikrodalga pazarı potansiyelini gördü. İkincisi, faaliyetleri sadece ucuz bir mikrodalga fırın yapmakla ilgili değildi; Şirket, yeni reklamcılık biçimleri, Çinli müşterileri eğitmek ve perakende ve dağıtım yetenekleri geliştirmek için bir iş modeli geliştirdi. Üçüncüsü, Galanz başlangıçta teknolojiyi icat etmedi veya Ar-Ge’ye yatırım yapmadı; diğer üreticilerden ödünç aldı. Zamanla teknolojileri icat etmeye başladı, ancak bu şekilde başlamadı.

Dördüncüsü, Galanz büyüme açısından hastaydı ama karlar için sabırsızdı; Bu nedenle üretim tesislerini% 100 kapasitede çalıştırdı, Çin’de bir pazar yarattığı için kaynaklarını büyüttü ve yerel pazara rahatça ve kârlı bir şekilde hakim olana kadar küresel bir marka oluşturmadı.

Vurgulanamayan son bir nokta: Hükümetin istikrarlı bir parlak mühendisler akışı sağlamak için gereken eğitime yatırım yapmasını beklemek yerine, Galanz, yerel yetenekleri kendi geliştirdi.

Pazar Oluşturucu Yeniliklerin Hayata Getirilmesi

Şirketler, sınır ekonomilerinde yeni pazarlar yaratmayı nasıl düşünmeli? Beş yol gösterici ilke belirledik.

  1. Her ulusun içinde olağanüstü büyüme potansiyeli var.

Yenilikçiler ilk önce, geleneksel pazarlarda önemli fırsatlar bulunduğunu anlamalıdır.

  1. Mevcut ürünlerin çoğu, daha uygun maliyetli hale getirilirse yeni büyüme pazarları yaratma potansiyeline sahiptir.
  2. Pazar yaratan bir yenilik, sadece bir ürün veya hizmetten daha fazlasıdır.
  3. Yenilikler yoluyla engeller azaltılabilir; inovasyonun ortadan kaldırılmasını beklemek zorunda değildir.
  4. Yenilikler tüketilmeyi hedeflediğinde, onları büyütmek ucuza gelir.

SONUÇ

Ekonomilerin sınırlarını kırmanın anahtarı mevcut pazarlardan faydalanmada yatmaktadır. Çözülmesine yardımcı olacak bir ürün veya hizmet bulamayan milyarlarca tüketici olmayana hizmet veren yeni pazarlar yaratmakta yatıyor. Bu pazarların yaratılma süreci, en azından şartlar altında bile, yatırımcıların ve girişimcilerin anlaması gereken şeydir. Buna daha fazla çaba göstermeye başladığımızda, büyük bir fırsat ortaya çıkacak ve kapsayıcı, sürdürülebilir kalkınma izleyecektir. Kesin olarak, toplumların iş yaratabileceği, vergi ödeyebileceği ve altyapılarını ve kurumlarını oluşturabilecekleri yeni pazarlar yaratan veya bağlayan yenilikler yoluyla olur. Pazar yaratan yenilikçileri birbirinden ayıran kalite – müşterinin olmadığı yerlerde olasılıkları belirleme yeteneği – işlerinin bu kadar büyük bir fırsatı temsil etmesinin nedeni.

*Bu yazı,· Clayton M. Christensen, Efosa Ojomo, Karen Dillontarafından yazılan Cracking Frontier Markets makalesinden derlenmiştir.

E-Posta Bültenimize Kaydolun!

gelişmelerden ilk siz haberdar olun

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

İlgilenebileceğiniz başka yazılar

Makale

2024 Beklentilerim

“Platform kurucumuz İhsan Elgin, Startup Dergisi için 2024 yılına dair beklentilerini kaleme aldı. Elgin, yatırım

Makale

KGS Konferansı’nda Ne Öğrendik?

Kurumsal girişim sermayelerinin yapıları, yaratmış oldukları fırsatlar ve trendlerinin son 3 yıldaki değişimine değinen Platform

Düşünceleriniz bizim için önemli!

bizimle iletişime geçin
small_c_popup-dark

bizimle

Görüşlerinizi Paylaşın

small_c_popup-light

Talebiniz Bize Ulaştı

En kısa sürede sizinle iletişime geçeceğiz.